Fulgi de ovăz cu zmeură

  • 3 linguri fulgi de ovăz fini
  • ½ – ¾ cană lapte de migdale
  • 1 lingură amestec de semințe (chia, semințe de in, semințe de dovleac)
  • 1 lingură nuci, mărunțite
  • 1 lingură migdale
  • 2-3 linguri zmeură (proaspătă sau congelată)
  • 1 linguriță stafide sau coacăze uscate

*rețetă din meniurile participanților din:

Se amestecă toate ingredientele și se consumă imediat sau se poate lăsa deoparte 30-50 de minute să se înmoaie fulgii.
Un mic dejun consistent, care furnizează o varietate mare de nutrienți (glucide simple și complexe, grăsimi sănătoase, proteine) și micronutrienți (vitamine, minerale, fitonutrienți). Poate fi servit și ca gustare, peste zi.
Zmeura (alături de celelalte fructe de pădure – murele, căpșunele, afinele, cătina, agrișele ș.cl.) nu are doar un gust delicios, ci și beneficii surprinzătoare pentru sănătatea noastră, a tuturor – mici și mari. Este o sursă excepțională de compuși anticancerigeni, între care primul loc îl ocupă acidul elagic. O sursă bună de fibre și de vitamina C, dar și de alte substanțe care protejează organismul de multe afecțiuni, cum sunt bolile de inimă sau diabetul, dar și de răcelile sezoniere.
Există peste 200 de specii de zmeură în toată lumea și nu toate sunt roșii. Unele sunt galbene, altele purpurii și altele chiar negre.
Cel mai probabil, zmeura roșie este originară din Turcia de astăzi, de unde s-a răspândit în tot bazinul mediteranean. De aici, romanii au dus-o peste to în Europa, până în Arhipelagul Britanic. Peste câteva veacuri, europenii au dus zmeura roșie și în America, unde s-a întânit cu varietatea neagră, mai puțin dulce.

  info:

   resurse:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top