Cânepa

O plantă controversată, nu-i așa? Multă vreme, în SUA și Regatul Unit a fost ilegală cultivarea și comercializarea cânepei în orice formă. Pe teritoriul țării noastre se cultivă însă de foarte, foarte multă vreme, pentru obținerea fibrelor textile, pentru prepararea unor remedii (chiar și din flori) și pentru semințele foarte hrănitoare. Semințele de cânepă au un gust plăcut, de nuci sau alune, și sunt bogate în fibre, proteine, acizi grași omega-3 și omega-6, acizi grași mononesaturați (ca cei din uleiul de măsline!), minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc) și vitamine (A, B3, B1, B9).

Intuiția și înțelepciunea strămoșilor noștri nu a întârziat să fie confirmată și de cercetările oamenilor de știință. Astfel, studii experimentale realizate în laboratoare ale marilor universități ale lumii au arătat că substanțele active din cânepă (canabinoizii) acționează asupra mai multor aparate și sisteme din organismul uman. Poate cele mai îmbucurătoare sunt cele care demonstrează acțiunea acestora împotriva celulelor canceroase încă înainte de formarea unei tumori propriu-zise. Astfel, consumul moderat de semințe de cânepă și de ulei presat la rece, asociat unui stil de viață sănătos, poate preveni instalarea cancerului cerebral, mamar, pulmonar, hepatic, de prostată, de pancreas, al cavității bucale, leucemiei.

 Cum se consumă semințele de cânepă? 

Pot fi adăugate la salate, în paste vegetale (de ex. în pasta de avocado), presărate pe tartine, peste ouă Benedict… sau pot fi incluse între ingredientele unor preparate mai fancy:

Aperitiv cu semințe de cânepă

300 g năut fiert
300 ml băutură de migdale
50 g semințe decorticate de cânepă
20 g fulgi de drojdie inactivă
2 lg suc de lămâie
3 lg agar-agar
Sare & piper
Procesați la robotul de bucătărie semințele de cânepă și năutul – viteză maximă, 3 minute. Adăugați apoi 150 ml băutură de migdale, sucul de lămâie, drojdia și sarea și mai amestecați 1-2 minute. Separat, într-un bol, amestecați restul de băutură de migdale cu agar-agar și adăugați peste compoziția prelucrată în robot. Puneți totul într-un vas pe aragaz, la foc mic și amestecați până se îngroașă. Mutați toată compoziția într-un vas cu pereți înalți și dați frigider câteva ore.

Salată de linte verde

200 g linte verde hidratată 12h
1 roșie
1 leg pătrunjel
1 leg mărar
1 ceapă
2 lg ulei de măsline
1 lg semințe decorticate de cânepă
3 lg cereale zdrobite Naturalia, fierte
Sare
Lintea se fierbe, se scurge și se amestecă cu restul ingredientelor. Se poate servi cu crutoane din făină integrală.

O modalitate – să-i zicem modernă – de a beneficia de calitățile nutriționale ale cânepei constă în utilizarea izolatului proteic în shakeuri sau gustări.

Shake proteic 

200 mL iaurt grecesc/ kefir/ sana nedegresat(ă) sau băutură vegetală
1 lgț fulgi de cocos
1 lgț miere/ sirop de arțar/ sucanat
1 banană (congelată îi dă o textură mai cremoasă)
1 lg semințe de dovleac
1 lgț unt de migdale (sau 1 lg migdale – untul îi dă o consistență mai fină)
1 lgț cacao
2 lg izolat proteic de cânepă
Se pun toate ingredientele în blender.

 Unde putem găsi aceste informații? 

https://ndb.nal.usda.gov
http://www.collective-evolution.com
http://www.medicalnewstoday.com
https://www.cancercare.org
https://www.cancer.gov
https://www.canah.com/
Centrul Medical Naturalia, 2015. Conceptul alimentului integral, Ed. Christiana, București

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top