În mijlocul verii, inul se înveșmântează în haină scumpă, azurie, de vison. Întocmai cu preoții din vremurile vechi-testamentare, ale căror veșminte erau făcute din pânză de in topit – „tunică de in sfinţit, pantaloni de in, brâu de in şi tiară de in pe cap; veşminte sfinte…”
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au prețuit planta de in, din care obțineau atât fibrele textile, cât și fibrele… alimentare. Și uleiul. Și bine au făcut, pentru că semințele de in sunt un tezaur nutrițional prin conținutul de:
– mucilagii care cresc peristaltismul intestinal, favorizând eliminarea materiilor fecale;
– acizi grași omega-3, esențiali pentru buna funcționalitate a aparatului cardiovascular, a sistemelor imunitar și nervos, a sănătății tegumentelor;
– lignani anticancerigeni (mai mulți decât oricare alt aliment, fiind egalate, la acest capitol, doar de semințele de susan);
– vitamine (B3, B1, B6, B2, C, E, B9, K, B17);
– minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu, fier, zinc).
În ceea ce privește lignanii, aceștia sunt niște compuși vegetali care au un puternic efect antioxidant și, în corpul nostru, se leagă de receptorii pentru estrogen, interferând cu efectele cancerigene ale estrogenilor în țesuturile mamare. A fost realizat un studiu ale cărui rezultate sunt foarte sugestive: când s-au administrat semințe de in unor paciente cu cancer de sân, acestea au prezentat reducerea progresiei tumorii și creșterea ratei de supraviețuire comparativ cu femeile cărora nu li s-au administrat semințe de in.
Desigur, efectul anticancerigen este ușor de intuit dacă ne gândim la acțiunea binefăcătoare asupra colonocitelor. Cum ziceam mai sus, mucilagiile au acțiune laxativ-purgativă, fiind totodată blânde cu mucoasa colonului. Astfel, consumul de alimente bogate în fibre (cum este inul, care conține 27% fibre!) contribuie la menținerea sănătății tractului digestiv inferior.
Mai mult, acizii grași esențiali din uleiul de in participă la esterificarea colesterolului și la alte procese biochimice necesare bunei funcționări a aparatului cardiovascular. De aceea, semințele și uleiul de in au o contribuție semnificativă la prevenirea și chiar terapia afecțiunilor coronariene, a diabetului, în tulburările de ciclu, în afecțiunile infamatorii, în modularea răspunsului imunitar etc.
Câteva informații suplimentare despre efectele fiziologice ale fibrelor
Toți cercetătorii nutriționiști sunt de părere că alimentația bogată în fibre este benefică, la un consum zilnic de 30-40 g de fibre, pentru că:
- au capacitate mare de absorbție și legare a apei;
- accelerează tranzitul intestinal;
- antrenează deșeurile metabolice din intestin;
- cresc eliminarea de lipide prin scaun;
- adsorb metale grele (plumb, arsenic, mercur), contribuind major la eliminarea acestora din organism;
- cresc asimilarea vitaminelor A și B.
Cum consumăm semințele și uleiul de in
- Pentru combaterea constipației se recomandă 1-2 lingurițe de semințe care se spală și se înmoaie într-o cană cu apă, 2-3 ore. Se ingerează înainte de culcare.
- 2-5 g de semințe adăugate în salate, în aluatul de pâine, presărate pe tartine.
Niște sugestii mai sofisticate?! Puteți încerca…
Tartă de mere
2 căni de migdale (hidratate 12-24 h)
2 căni de curmale fără sâmburi
1 lgț suc de portocale/ lămâie
9-12 mere (în funcție de mărime)
1 cană de stafide (hidratate câteva ore în puțină apă – atât cât să le acopere)
2 lg semințe de in, măcinate
2 lgț scorțișoară (e opțional!)
Un praf de garam masala (tot opțional!)
Procesați bine la robot primele 3 ingrediente. Întindeți într-o farfurie – acesta va fi blatul tartei. Apoi, curățați merele de sâmburi și feliați-le. Jumătate procesați-le la robot cu restul ingredientelor, inclusiv apa de la stafide. Restul de mere procesați-l tot la robot, dar separat. Amestecați cele două compoziții și acoperiți blatul. Lăsați tarta câteva ore la frigider înainte de consum.
Humus cremos
2 căni de năut fiert bine
½ cană de ulei de măsline
1 lgț ulei de in
4 căței de usturoi
Sucul de la o lămâie
1 lgț sare neiodată
1 lg tahini
2 ½ lg unt de macadamia sau de caju
3 lg apă
Procesați la blender toate ingredientele. Lăsați la frigider 24 h înainte de a consuma. Poate fi servit cu tulpini de țelină sau cu felii de ardei gras.
***
Surse bibliografice:
Bojor, O., Dumitru, R., 2016. Plante și miresme biblice, ed. Dharana, București
Chirilă, P., 2016. Alimentația echilibrată a omului sănătos, ed. Național, București
Fuhrman, J., 2012. Superimunitatea, Lifestyle Publishing, București
Mencinicopschi, Gh., 2011. Și noi ce mai mâncăm?, Coreus Publishing, București
Mihăescu, E. și co., 2008. Dicționarul plantelor de leac, ediția a II-a, ed. Călin, București
Morse, R., 2004. Să trăim sănătos fără toxine, ed. Paralela 45, Pitești
Sommers, B. C., 2006. Raw Foods Bible, Guru Beant Press
https://ndb.nal.usda.gov/