Tabăra online “Să iubim postul” – 2022

Elena Blănaru

Mulți oameni au înțeles că stilul de viață le influențează viața! Mulți știu că au nevoie să schimbe unele lucruri (să mănânce mai sănătos, să facă mai multă mișcare, să se culce mai devreme, să citească mai mult etc.) sau să renunțe definitiv la altele (fumat, abuz de alcool). Puțini însă reușesc.

Sunt licențiată în Biologie, specialist în Nutriție și Siguranță alimentară și am un master în Biologie medicală. Sunt pasionată de fiziologie, de biochimie, de mâncare, arome, culori și… de post. Meniurile elaborate de mine te vor ajuta să pui în practică cele învățate în cadrul cursurilor online și îți vor deschide un orizont nou și o perspectivă armonioasă asupra sănătății și a vieții tale (și a celor din jurul tău).

Media abundă în îndemuri referitoare la schimbarea stilului de viață, oameni zâmbitori ne privesc din fotografii luminoase, și totuși lucrurile par să rămână la fel. De ce este mai greu să renunți la înghețată decât la broccoli? De ce este mai ușor să nu mănânci deloc brânză decât să te limitezi la o bucățică? De ce alegi să încerci mereu alte și alte diete în loc să începi cu pași mici o schimbare de durată?

La astfel de întrebări și la multe altele vei găsi răspuns în taberele online de nutriție Pont Elgan.

Prin intermediul taberelor vei lua parte la experiența milenară de postire a creștinilor, într-un program nutrițional alcătuit după rigorile științei moderne. Îți vei cunoaște limitele și vei afla care sunt resorturile din spatele poftelor și alegerilor tale. Aici poți învăța cum și de ce să faci alegeri bune pentru tine – pentru sănătatea trupului și a sufletului. Întâlnirile săptămânale te vor inspira, te vor motiva și te vor ajuta să te descoperi la cel mai organic nivel.

Nenumărate diete fac promisiuni extravagante – de la scăderea instantanee în greutate la vindecarea cancerului.

Taberele Pont Elgan nu vin cu promisiuni, pentru că schimbarea ține de fiecare în parte. În aceste tabere vei învăța însă cum funcționează corpul și mintea ta și astfel vei dobândi un instrument-cheie pentru a pune un început bun și solid: cunoașterea.

Vei parcurge o călătorie spirituală în contextul posturilor creștine alături de alți oameni care caută să se cunoască, să își înțeleagă înclinațiile și să își gestioneze alegerile; iar acest lucru îți va oferi alte două instrumente-cheie: motivația și părtășia.

Cercetările arată că postul completat de o alimentație cu adevărat nutritivă optimizează capacitatea organismului de regenerare și vindecare, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și profilul lipidic, reduce stresul și inflamația și asigură o calitatea superioară a somnului. Reducerea inflamației este un instrument esențial în prevenirea și gestionarea bolilor cronice, precum diabetul, afecțiunile cardiovasculare și cancerul. Modularea sistemului imunitar prin post conferă, de asemenea, rezistență sporită la infecții virale, bacteriene și fungice. În plus, postul este, prin definiție, un exercițiu de înfrânare a poftelor și de exersare a puterilor mintale și sufletești. Prin post, simțurile și rațiunea se limpezesc, prioritățile se schimbă, iar sufletul dobândește puterea de a le împlini.

Q & A

Prin ce se definește tabăra „Să iubim postul”?

Prin rânduiala alimentară specifică Postului Mare (detaliată mai jos) și prin subiectele abordate în cadrul webinariilor (vezi mai jos calendarul webinariilor).

De ce sunt organizate în post aceste tabere?

În toate culturile lumii, postul este legat de atât de aspectele trupești ale vieții, cât mai ales de cele spirituale. În creștinism, postul este o componentă de la sine înțeleasă a vieții, esențial pentru sfințirea trupului prin depășirea tentațiilor de a trăi exclusiv la nivel biologic, de a domina și poseda în loc de a dărui, și prin atingerea vocației creștine: iubirea solidară față de aproapele.

Ce beneficii am dacă am participat și la taberele anterioare?

  • Dacă ai achiziționat până acum cel puțin un pachet premium, vei beneficia de o reducere de 10% la oricare dintre pachetele acestei tabere.
  • Îți vei actualiza și completa cunoștințele dobândite anterior.
  • Programul este completat cu subiecte noi: legătura dintre mâncare și latura psihoemoțională, aspecte privitoare la creștere și dezvoltare de-a lungul vieții și trecerea în revistă a unora dintre cele mai cunoscute și încercate diete.
  • Vei primi rețete noi.
  • Dacă achiziționezi pachetul premium, vei primi tabelul personalizat de porții optime.

Notă: Tabelul de porții optime este un instrument ușor de utilizat pentru un consum adecvat, echilibrat și variat de alimente din toate grupele (legume, fructe, cereale, surse de proteine, lactate și surse de lipide). Numărul de porții este calculat în funcție de particularitățile individuale (vârstă, sex, constituție, nivel de activitate fizică).

Ce se întâmplă dacă nu pot participa la o întâlnire?

Toate temele discutate vor fi însoțite de un material pdf și înregistrarea audio a cursului pe care le vei primi pe adresa de e-mail.

Mă sperie ideea unei perioade de post atât de lungi…

Poți opta pentru un program mai scurt (vezi mai jos opțiunile), cu posibilitatea înscrierii ulterioare la restul taberei.

Ce altceva îmi mai oferă acest program?

Experiența unei săptămâni de alimentație vegetariană (fără carne). Postul Mare este precedat de așa-numita „săptămână albă”, în care se consumă vegetale, lactate, ouă și pește. Programul Să iubim postul debutează cu această săptămână. Vei primi un plan alimentar adecvat specificului acestei săptămâni; acesta va include rețete la care sigur vei dori să revii.

Cine nu poate participa la acest program?

  • Copiii și adolescenții cu vârste sub 18 ani
  • Persoanele cu un indice de masă corporală (IMC) mai mic de 18,5
  • Femeile însărcinate sau aflate în perioada de alăptare
  • Persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent, colită ulcerativă, litiază biliară

Notă! Dacă te încadrezi la una din categoriile de mai sus, te poți înscrie totuși la pachetul teoretic Teach me.

Care este scopul programului?

Postul este cheia către o viață sănătoasă, tonică și optimistă. Pe parcursul acestei tabere virtuale, modul în care te raportezi la mâncare se va schimba. Această perioadă poate avea un impact profund asupra sănătății și a vieții tale. În timpul postului, corpul și mintea au mai mult timp și dispun de mai multe resurse pentru a se reface și a se vindeca.

Rânduiala alimentară în Postul Mare

†         În primele două zile ale Postului, primele trei zile din Săptămâna Sfintelor Pătimiri și în ultimele două zile ale acesteia – post complet sau ajunare până spre seară, când se poate mânca puțină pâine și bea apă;

†           În restul Postului, de luni până vineri, o singură masă pe zi, după ora 15 (+ o gustare opțională);

†          Sâmbăta și Duminica se mănâncă de două ori pe zi, cu ulei; se dezleagă la ulei și la următoarele sărbători: înainte de serbarea Buneivestiri (24 Martie), seara Deniei Canonului celui Mare (6 Aprilie), seara Deniei Acatistului Buneivestiri (8 Aprilie), și în Joia Mare (21 Aprilie);

†          La Bunavestire (25 Martie) și la Florii (17 Aprilie) se face dezlegare la pește.

Acțiunile noastre zilnice sunt determinate de nivelul de înțelegere a cauzelor și efectelor acestora.

Nu rata această experiență deosebită care te va motiva și te va ajuta să deprinzi obiceiuri bune, care să dureze pentru totdeauna!

24 Februarie – 23 Aprilie

seara, de la ora 18, pe:

24 și 27 Februarie | 4, 13, 20 și 27 Martie | 3, 7 și 13 Aprilie

Care vor fi temele discutate?

24 Februarie

Mâncarea privită prin hubloul psihoemoțional.

Schimbarea comportamentului alimentar și factorii motivaționali

27 Februarie

Astenia de primăvară – o condiție care lipsește din manualele de medicină

4 Martie

Corpul de-a lungul vieții: creștere și dezvoltare, boli genetice și boli metabolice

13 Martie

Cum este influențat organismul de perioadele de post negru.

Învață să postești în beneficiul tău!

20 Martie

Detoxifierea și programele de DETOX sau o altă versiune a romanului „De la Pământ la Lună”

27 Martie

Secretul celor patru tineri din Babilon: fitonutrienții

3 Aprilie

Alcoolul – între veselia inimii și noaptea minții

10 Aprilie

Nutriție și imunitate

14 Aprilie

Câteva diete la modă și știința (sau neștiința) din spatele lor

Înscriere în două etape:
  1. Rezervă-ți locul în tabără până pe 15 Februarie printr-un mail pe adresa elena@nutritielena.ro  sau la telefon 0749.880.612
  2. După primirea răspunsului de confirmare, poți achita taxa de participare până pe 21 Februarie

Pachetul de bază

-/13 zile
  • 2 întâlniri online
  • 2 planuri alimentare
  • suportul PDF și audio al întîlnirilor

Pachetul extins

-/28 zile
  • 4 întâlniri online
  • 4 planuri alimentare
  • suportul PDF și audio al întîlnirilor

Pachetul "teach me"

-/60 zile
  • 9 întâlniri online
  • suportul PDF și audio al întîlnirilor

Înscrie-te în tabără până pe 15 februarie!

Dacă nu ai reușit să te încadrezi în timp, înscrie-te la newsletter, prin care vei fi anunțat despre programul următoarelor tabere. În plus, vei primi gratuit și Micul ghid pentru o viață sănătoasă!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top