Înainte de a afla despre taberele noastre de nutriție te îndemn, dragă cititorule, să parcurgi materialul de mai jos, ca să ai o mai bună înțelegere asupra necesității unei hrăniri adecvate.

Dacă din motive de timp sau orice altceva nu dorești să citești cele de mai jos, poți merge direct la  🌿pagina cu Taberele de nutriție 🌿.

Importanța educației nutriționale

Dieta vs. cura de slăbire

Knowledge is power.
Sir Francis Bacon
om politic britanic, sec. XVII

În ultimii 30-40 de ani, progresul științei în domeniul medicinei, chimiei și nutriției a avansat exponențial. Informațiile provenite din aceste domenii s-au răspândit și se răspândesc cu repeziciune prin intermediul mass-mediei, atât scrise, cât și electronice. Cărți, reviste, articole de ziare, siteuri, unele serioase, altele așa-zis de specialitate, abundă. Toată lumea își dă cu părerea când vine vorba de alimentație, de cure de slăbire, de detoxifiere, de regimuri. În mijlocul acestui zgomot de fond care se formează în jurul hranei și al importanței acesteia pentru sănătate este din ce în ce mai greu să discerni informațiile corecte.

La fiecare 5 ani, începând cu anul 1980, în America se editează și se actualizează ghiduri pentru alimentație. Și alte state, precum Australia, Canada, Malta au echipe de oameni pregătiți în domeniul sănătății și al nutriției care elaborează astfel de materiale instructiv-educative pentru populația lor. Scopul acestora este de a oferi recomandări avizate legate de componentele unei alimentații sănătoase, care să asigure un status nutrițional optim, să prevină instalarea bolilor cronice, să contribuie la întărirea sistemului imunitar și să ofere un suport real pentru gestionarea bolilor deja instalate.

Nutriția și sănătatea sunt strâns legate între ele. Educația nutrițională nu se referă la instruirea personalului medical și paramedical, ci ne vizează pe noi toți: copii, adulți, vârstnici, indiferent de mediul social de proveniență și de nivelul intelectual.

În ultimul secol, incidența deficitelor nutritive care afectau mare parte din populația lumii au scăzut considerabil, infecțiile care generau epidemii foarte frecvente au fost înfrânte sau sunt mult mai ușor ținute sub control, iar speranța de viață a crescut semnificativ. Totuși, nu putem vorbi de o adevărată îmbunătățire a calității vieții. În prezent alt flagel se extinde nemilos în rândul persoanelor de toate vârstele: acela al afecțiunilor cronice. Deși diabetul sau hipertensiunea arterială nu mai seceră viețile atât de rapid pe cât o făceau holera sau ciuma, povara acestora este una greu de purtat, atât de către pacient, cât și de către cei care se îngrijesc de el.

Schimbările survenite în stilul de viață odată cu revoluția industrială întrețin așa-numitul sindrom metabolic. Simplu sus, organismul nu mai face față „bunăstării” aduse de industrializare și modernizare.

Factorii genetici sunt o componentă importantă a etiologiei multor afecțiuni cronice.  Totuși, creșterea rapidă a prevalenței obezității în ultimii 20-30 de ani este un indicator al importanței comportamentului alimentar și al stilului de viață. Studiile arată că, de multe ori, bolile cronice nu sunt decât comorbidități ale obezității.

De asemenea, există legături strânse între nutriție și aptitudinile și capacitățile mintale, intelectuale, psihice și emoționale.

În plus, alimentația este intim corelată cu viața spirituală. Acest aspect transpare puternic din paginile Bibliei. La prima vedere, pare că restricțiile și normele alimentare prescrise în Vechiul Testament contrastează cu libertatea oferită de Evanghelie, însă în ambele cazuri ținta este aceeași: deprinderea cumpătării, exercițiul înfrânării și recunoștința pentru toate darurile naturii.

Educația nutrițională este un instrument cu putere transformatoare. Ea asigură baza formării unor principii temeinice și corecte despre compoziția alimentelor și despre acțiunea diferitelor substanțe chimice în organism și este cel mai puternic întăritor al motivației.

Noțiunea de dietă este asociată cel mai adesea cu ideea de regim temporar de alimentație, adoptat pentru atingerea unui scop – estetic sau fiziologic. În realitate, aceasta este definiția curei, ca mijloc de tratare a unei afecțiuni. Dieta sau regimul reprezintă o componentă a stilului de viață, care ne este proprie și, dacă nu definitivă, cel puțin se întinde pe o perioadă mare de timp.

Dieta se referă la alegerea conștientă a alimentelor pe care le consumăm (sau nu) și este completată de obiceiurile zilnice pe care le avem – orele de somn, timpul de rugăciune, activitatea fizică, statusul de fumător sau nefumător, lecturile, plimbările, relațiile cu familia, cu prietenii, cu colegii și chiar cu străinii, muzica pe care o preferăm, modul în care ne raportăm la natură și la viață. În contrast, curele de slăbire sunt cel mai adesea sărace în anumite categorii de nutrienți, producând deficite într-un organism deja carențat de pe urma unei alimentații monotone și dezechilibrate.

O dietă adecvată nevoilor fiziologice și psihologice asigură o stare bună de sănătate și o greutate optimă. Mai mult decât atât, o alimentație sanogenă preîntâmpină dezechilibrele ce stau la baza dezvoltării diferitelor patologii, prevenind necesitatea urmării unei cure în vederea restabilirii statusului nutrițional.

Creșterea în greutate dincolo de limitele sănătoase se datorează supraconsumului. Un dezechilibru minor, dar persistent poate duce în timp la supraponderalitate și chiar la obezitate. Acest lucru este valabil atât pentru copii, cât și pentru adulți. Este de importanță majoră deprinderea timpurie a unor obiceiuri bune în ce privește alimentația, activitatea fizică, relațiile.

Mâncarea a constituit dintotdeauna o parte fundamentală a existenței noastre. Scopul taberelor de nutriție este de a pune bazele unei înțelegeri corecte în ce privește relația cu hrana și influența acesteia asupra organismului.

Tabăra “Postul ucenicilor” – 2024

elena

Taberele Pont Elgan nu vin cu promisiuni, pentru că schimbarea ține de fiecare în parte. În aceste tabere vei învăța însă cum funcționează corpul și mintea ta și astfel vei dobândi un instrument-cheie pentru a pune un început bun și solid: cunoașterea.

citește mai departe
Scroll to Top