- 400 g fulgi fini de ovăz
- 2 mere (unul ras, unul feliat)
- 100 g alune de pădure, tocate mare
- 1 ou
- 400 mL lapte de orez
- 2 lgț miere
- 1 lgț scorțișoară
- 1 praf de sare
- ½ lgț cardamom – opțional
- ½ lgț extract/ pudră de vanilie – opțional
- iaurt
*rețetă din meniurile participanților din:
Se preîncălzește cuptorul la 200 ֯ C.
Se amestecă toate ingredientele, mai puțin feliile de măr, alunele și iaurtul.
Compoziția se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se aranjează deasupra feliile de măr și alunele și se presară scorțișoară.
Se dă la cuptor 20-30 de minute.
Se servește cu câte o lingură de iaurt.
![](https://pontelgan.ro/wp-content/uploads/2022/02/budinca-de-ovaz.png)
Rețeta este de origine suedeză, ușor adaptată – suedezii
o fac cu lapte obișnuit. Este foarte potrivită pentru micul dejun sau pentru o gustare. Densă, hrănitoare, gustoasă. Versatilă: putem folosi pere în loc de mere, nuci sau migdale în locul alunelor de pădure, sirop de arțar sau melasă în loc de miere.
O foarte bună sursă de fibre. Fibrele constituie partea nedigerabilă din plante și sunt deosebit de importante pentru buna funcționare a tractului gastrointestinal, a sistemului cardiovascular și imunitar. Un consum optim de fibre reduce riscul a numeroase boli și afecțiuni, precum cancerul de colon, diabet zaharat, obezitate, boală cardiacă, hemoroizi, diverticulită. Poate cel mai important rol al fibrelor este acela de a constitui hrană și suport de fermentație pentru microbiota intestinală.
Ovăzul conține beta-glucan, o fibră solubilă asociată cu scăderea LDL-colesterolului și reglarea glicemiei, dar și fibre insolubile, esențiale pentru tranzit și pentru sănătatea colonului.
![](https://pontelgan.ro/wp-content/uploads/2022/02/Untitled-150x150.png)
Merele, alunele de pădure sunt și ele surse foarte bune de fibre, furnizând o varietate de alți nutrienți, după care tânjesc celulele și țesuturile noastre.
Alternativa de post (vegană)
- 400 g fulgi fini de ovăz
- 2 mere (unul ras, unul feliat)
- 100 g alune de pădure, tocate mare
- 1 lg de semințe de in/ chia, măcinate și înmuiate în 3 linguri de apă
- 400 mL lapte de orez
- 2 lgț miere
- 1 lgț scorțișoară
- 1 praf de sare
- ½ lgț cardamom – opțional
- ½ lgț extract/ pudră de vanilie – opțional
iaurt vegan (soia, cocos, caju)
resurse:
- Photo by Andreea B.
- Photo by Tite Zobaran on Unsplash
- Photo by Fernanda Martinez on Unsplash