Budincă de ovăz

  • 400 g fulgi fini de ovăz
  • 2 mere (unul ras, unul feliat)
  • 100 g alune de pădure, tocate mare
  • 1 ou
  • 400 mL lapte de orez
  • 2 lgț miere
  • 1 lgț scorțișoară
  • 1 praf de sare
  • ½ lgț cardamom – opțional
  • ½ lgț extract/ pudră de vanilie – opțional
  • iaurt

*rețetă din meniurile participanților din:

Se preîncălzește cuptorul la 200 ֯ C. Se amestecă toate ingredientele, mai puțin feliile de măr, alunele și iaurtul. Compoziția se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se aranjează deasupra feliile de măr și alunele și se presară scorțișoară. Se dă la cuptor 20-30 de minute. Se servește cu câte o lingură de iaurt.
Rețeta este de origine suedeză, ușor adaptată – suedezii o fac cu lapte obișnuit. Este foarte potrivită pentru micul dejun sau pentru o gustare. Densă, hrănitoare, gustoasă. Versatilă: putem folosi pere în loc de mere, nuci sau migdale în locul alunelor de pădure, sirop de arțar sau melasă în loc de miere.

O foarte bună sursă de fibre. Fibrele constituie partea nedigerabilă din plante și sunt deosebit de importante pentru buna funcționare a tractului gastrointestinal, a sistemului cardiovascular și imunitar. Un consum optim de fibre reduce riscul a numeroase boli și afecțiuni, precum cancerul de colon, diabet zaharat, obezitate, boală cardiacă, hemoroizi, diverticulită. Poate cel mai important rol al fibrelor este acela de a constitui hrană și suport de fermentație pentru microbiota intestinală.

Ovăzul conține beta-glucan, o fibră solubilă asociată cu scăderea LDL-colesterolului și reglarea glicemiei, dar și fibre insolubile, esențiale pentru tranzit și pentru sănătatea colonului.

Merele, alunele de pădure sunt și ele surse foarte bune de fibre, furnizând o varietate de alți nutrienți, după care tânjesc celulele și țesuturile noastre.

Alternativa de post (vegană)

  • 400 g fulgi fini de ovăz
  • 2 mere (unul ras, unul feliat)
  • 100 g alune de pădure, tocate mare
  • 1 lg de semințe de in/ chia, măcinate și înmuiate în 3 linguri de apă
  • 400 mL lapte de orez
  • 2 lgț miere
  • 1 lgț scorțișoară
  • 1 praf de sare
  • ½ lgț cardamom – opțional
  • ½ lgț extract/ pudră de vanilie – opțional
    iaurt vegan (soia, cocos, caju)

   resurse:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top