O scurtă lecție de biologie vegetală
Toată lumea vie are la bază aceleași trei funcții vitale – hrănirea, relaționarea cu mediul și înmulțirea. Și plantele și animalele și oamenii beneficiază și se slujesc de acestea. Dacă ar fi să facem o paralelă între organismul plantelor și cel al mamiferelor sau al omului, am putea asemăna sămânța plantei cu sacul amniotic. De ce? Pentru că în interiorul seminței, ca și în interiorul sacului amniotic, se găsește embrionul, din care, în condiții prielnice se va forma viitoarea plantă.
Diferența majoră este dată însă de legătura fizică dintre embrion și corpul care l-a generat. Această legătură, în cea mai mare parte a timpului, lipsește în cazul plantelor. Dacă embrionul mamiferelor și al omului se află pe toată perioada dezvoltării în legătură strânsă cu corpul matern, de unde își primește hrana și aerul, în cazul plantelor lucrurile nu stau așa. După ce fructul se dezintegrează, semințele plantelor ajung în mediu. Legătura cu planta-mamă se întrerupe definitiv. Substanțele necesare creșterii și dezvoltării embrionului către o nouă plantă sunt însă asigurate de rezervele depozitate în niște structuri speciale ale seminței – cotiledoanele și endospermul. Acestea conferă semințelor deosebitele lor proprietăți hrănitoare pentru animale și om.
Și acum dovleacul…
Un fruct din povești! Aroma, culoarea, textura! Plus că poate ține loc și de caleașcă! E ideal. Dar și semințele lui sunt grozave. Grozav de hrănitoare – pline de proteine de calitate și lipide, glucide (inclusiv fibre), multe vitamine (A, E, B3, B5 ș.a.), calciu și fier, cupru, mangan și altele. Sigur, nu le putem consuma cu pumnul, dar 2 linguri de semințe într-o salată sunt un deliciu și o sursă bună de nutrienți.
Oamenii de știință le-au studiat mai în amănunt și au descoperit că, pe lângă multitudinea de proprietăți sanogene (la nivel renal, cardiovascular, osos, metabolic și chiar nervos și psihic – îmbunătățind stările de insomnie și anxietate), semințele de dovleac sunt înzestrate și cu proprietăți anticancerigene. Astfel, studiile au arătat că uleiul din semințe de dovleac poate proteja împotriva cancerului ovarian, de sân și de prostată. Era și de așteptat, având în vedere conținutul de antioxidanți.
Câteva sugestii de consum
- Ușor prăjite, ca gustare; pot fi ușor aromatizate cu boia de ardei, puțină sare sau zeamă de lămâie;
- Adăugate în cerealele de mic dejun, în aluaturile de biscuiți sau de pâine;
- În salate;
- În mâncărurile cu orez sau cu legume;
- Uleiul de semințe de dovleac poate fi folosit pentru asezonarea salatelor, dar și la gătit, după oprirea focului.
***
Crackers cu semințe
- 70 g semințe de dovleac măcinat
- 50 g semințe de in
- 50 g dovleac tăiat mărunt
- Un praf usturoi granulat (facultativ!)
- Puțin cimbru uscat
- Sare
Semințele de in se lasă la înmuiat o oră, apoi se scurg de apă și se amestecă cu celelalte ingrediente. Amestecul se modelează sub formă de biscuiți și se deshidratează 12 h la 50˚C sau se coc la cuptor.
O mică bibliografie
http://www.nutrition-and-you.com/pumpkin-seeds.html
https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/pumpkin-seeds.html
Rosa Martha Perez Gutierrez, 2016. Review of Cucurbita pepo (Pumpkin) its Phytochemistry and Pharmacology, disponibil online pe https://www.omicsonline.org/peer-reviewed/review-of-cucurbita-pepo-pumpkin-its-phytochemistry-andpharmacology-66600.html
https://stanfordhealthcare.org/medical-clinics/cancer-nutrition-services/reducing-cancer-risk/antioxidants.html
Centrul Medical Naturalia. Conceptul alimentului integral. Rețete
Leanne Campbell. Studiul China. Carte de bucate