Broccoli

Intrată de ceva vreme și pe piața românească, această conopidă neobișnuită – atât de străină de tradiția culinară a românilor încât nici nu poate fi articulată – a început să fie tot mai des întâlnită pe mesele noastre. Dacă până acum vreo 10-15 ani o vedeam numai în desene animate, în farfuriile copiilor care nu vor să-și mănânce legumele, acum este nelipsită din supermarketuri și chiar din piețe. Nu greșim dacă îi zicem conopidă, pentru că asta și este – o varietate de conopidă, cu inflorescența ceva mai rară, variind de la verde la galben și violet.

Broccoli este o legumă înviorătoare, cu un conținut de 90% apă și vreo 6% glucide, din care o treime sunt fibre. Bogat în minerale (potasiu, fosfor, calciu, sodiu, magneziu, fier, zinc) și vitamine (C, E, B3, B6, B2, B1, K, B9, A), broccoli s-a dovedit a fi un aliment cu multe proprietăți benefice pentru organism. În compoziția sa se mai găsesc și mult-lăudatele flavonoide – acele substanțe deosebite cu rol de pigmenți pentru flori, fructe și alte organe vegetale. Una dintre cele mai studiate flavonoide este quercetina, broccoli și plantele din aceeași familie cu el (varza, conopida ș.a.) numărându-se între cele mai bogate surse. Studiile – multe! – care s-au efectuat pentru cercetarea folosului acestui flavonoid au scos în evidență acțiunea sa antioxidantă, antiinflamatorie, gastroprotectoare, antialergică, antivirală, imunomodulatoare și, nu în ultimul rând, anticarcinogenă.

Cu alte cuvinte, consumul de broccoli este recomandat în prevenirea și terapia avitaminozelor, anemiilor, tulburărilor digestive, hemoragiilor, osteoporozei și cancerelor (cu precădere a celor de tract digestiv). Toate aceste efecte benefice sunt întărite și de prezența unui alt flavonoid, numit luteolină, care conferă rezistență cartilajelor și tendoanelor, previne afecțiunile corneei, are proprietăți antialergice și antiinflamatorii.

Cel mai important lucru de reținut este că sănătatea noastră depinde în mod direct de modul nostru de viață – adică de dieta noastră! Acesta presupune multe aspecte ale vieții și toate contribuie la menținerea unei stări generale bune a organismului. Nimic nu este de neglijat: nici alimentația, nici modul în care ne îmbrăcăm, nici igiena, nici latura spirituală, nici relațiile sociale, nici stressul… Prin modul în care împlinim toate aceste nevoi ale noastre, conlucrăm la sănătatea sau la nesănătatea noastră. Nu este suficient să mâncăm broccoli în fiecare zi și să rămânem la toate vechile obiceiuri care nu prea pot fi definite drept obiceiuri sănătoase. Însă varietatea de culori și arome din farfurie – și nu neapărat toate o dată –, alături de toate celelalte elemente ale unui stil de viață sanogen vor asigura celulelor și țesuturilor noastre un randament maxim de funcționare.

Și acum… rețetele:

Salată de broccoli

1 buchet de broccoli, rupt în buchețele
o lgț sare neiodată
o lg ulei de măsline
3 morcovi, dați pe răzătoarea mare
o ceapă roșie (dacă tolerați ceapa crudă)
o roșie, tăiată bucățele
5 roșii uscate, tocate
1 măr verde, tăiat cubulețe
¼ cană semințe de floarea-soarelui
o lg suc de lămâie

Amestecați broccoli cu sarea și uleiul. Adăugați legumele și mărul (dacă nu vă deranjează contrariile, puteți adăuga și ¼ de cană de stafide). Presărați semințele și stropiți  cu sucul de lămâie apoi mai amestecați o dată, bine.

Paté de broccoli

o cană de nuci sau semințe de floarea-soarelui (hidratate câteva ore)
½ cană de morcov tocat
½ cană de țelină tocată
½ cană de broccoli
¼ cană de ceapă tocată
o lg usturoi zdrobit
o lg fulgi de drojdie inactivă
½ lg ghimbir ras
o lgț sare neiodată
o lgț chimen
un praf de boia
¼ cană de suc de portocală
2 lg oțet de mere
o lg ulei de in

Puneți toate ingredientele (în afară de ultimele trei) în robotul de bucătărie și procesați până obțineți o pastă. Adăugați restul de ingrediente și mai procesați puțin.

Notă!

Toată planta de broccoli este comestibilă, nu doar inflorescențele. Frunzele sunt suculente, iar tulpina poate fi curățată de stratul mai dur exterior pentru a ajunge la partea fragedă.

Scurtă bibliografie

Chirilă, P., Popescu, Mădălina, Georgescu, Cristela, 2012. Nu hrăni cancerul!, ed. Christiana, București
Chirilă, P., Munteanu, T., Popescu, Mădălina, Matei, D., 2017. Ortodoxia ca stil de viață, ed. Christiana, București
Mișcalencu, D., Mailat, Florica, Caraene, Georgeta, Nicolae, Ilinca, Schipor, Sorina, 2013. Cancerizare chimică și substanțe anticancerigene din plante, ed. Icar, București
Mahan L. Kathleen, Raymond L. Janice, 2017. Krause’s Food and The Nutrition Care Process, 14th edition, Elsevier Inc., St. Louis. Missouri
Mihăescu, E. și co., 2008. Dicționarul plantelor de leac, ediția a II-a, ed. Călin, București
Sommers, B. C., 2006. Raw Foods Bible, Guru Beant Press
https://ndb.nal.usda.gov/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top