Aloe vera este o plantă din familia Aloaceae – are și ea familia ei. Nu crește mai mult de 1 m în înălțime, ajunge la maturitate în 4-6 ani și are o longevitate de aproape 50 de ani, în condiții favorabile. Deși mulți, ne ducem, poate, cu gândul la Americi când vine vorba de aloe, totuși originile ei sunt africane. Din sudul și estul Africii a fost ulterior introdusă în bazinul mediteraneean și, mai apoi, în multe zone ale globului, unde s-a adaptat cu succes.
Compușii bioactivi care îi conferă plantei mult-lăudatele calități se află în frunze. Printre acești se numără o gamă de substanțe numite antrachinone, cromoni, polizaharide, enzime, vitamine (B1, B2, B6, C, colină), lignină, saponine, acid salicilic, fitohormoni (auxine și gibereline). Antrachinonele și cromonii sunt colorați, imprimând culoare structurilor vegetale în care se găsesc. Pentru noi, sunt extrem de importanți, pentru că anume aceștia fac din aloe o plantă cu proprietăți antivirale, antifungice, antibacteriene, imunomodulatoare, de îmbunătățire a peristaltismului intestinal, de inhibare a proceselor carcinogenetice, de regenerare a țesuturilor. Polizaharidele și enzimele au acțiune antivirală, antifungică și imunomodulatoare, vitaminele sunt antioxidante, saponinele sunt dezinfectante și antiseptice, acidul salicilic este analgezic, iar fitohormonii au rol antiinflamator și reparator. Nici mineralele nu lipsesc, planta de aloe furnizând, în cantități mai mici sau mai mari, bor, calciu, fier, magneziu, sodiu, fosfor, siliciu ș.a.
Este important să știm aceste lucruri pentru ca, atunci când alegem un gel de Aloe vera – indiferent că este pentru consum sau pentru uz extern –, să ne orientăm către un produs obținut și din frunze, nu doar din „sucul” lor, de preferat provenit din cultură ecologică.
Aloe vera nu este „planta-minune”, dar este una dintre multele minuni lucrate de Dumnezeu pentru noi, pentru bunăstarea noastră fizică și psihică (pentru că, da, aloe diminuează și efectele stresului asupra organismului). Ea trebuie să facă parte dintr-un stil de viață echilibrat, cu o alimentație variată și cumpătată.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să afli mai multe despre un stil de viață sănătos, te pot ajuta!
Câteva referințe:
Sahu P. & co., Therapeutic and Medicinal Uses of Aloe vera: A Review, publicat în „Pharmacology&Pharmacy”, 2013
Simpson D., Amos S., Other Plant Metabolites, publicat în „Pharmacognosy”, 2017
Clementi M., Weber-Schöndorfer C., Gastro-intestinal medications, hypolipidemic agents and spasmolytics, publicat în „Drugs During Pregnancy and Lactation (3rd ed.)”, 2015