Pască fără aluat

Pentru bază
  • 1 cană migdale/ fistic1 (hidratate 6 h)
  • 1 cană cocos răzuit
  • 5 curmale (hidratate 2 h)
Pentru umplutură
  • 2 lg miere/ sirop de arțar
  • 1 cană iaurt grecesc sau de cocos3
  • 1 cană brânză proaspătă de vaci/ quark/ ricotta2
1 sau un amestec din acestea
2 sau un amestec din aceste tipuri
3 în funcție de toleranță

Ingredientele pentru bază se pasează bine la robot. Compoziția se așază într-o tavă, se nivelează și se dă 30 de minute la frigider.

Ingredientele pentru umplutură se amestecă cu o lingură de lemn și se întinde compoziția peste bază. Se mai dă 30 de minute la frigider.

Se decorează cu fructe (la alegere din lista de mai jos), iaurt grecesc și câteva frunzulițe de mentă.

ananas, căpșune, kiwi, mandarine, portocale, struguri, zmeură

Un desert delicios, ușor, ce poate fi pregătit oricând, potrivit inclusiv persoanelor cu tulburări gastrointestinale – desigur, consumat cu moderație.

Toate ingredientele aduc organismului atât macro-, cât și micronutrienți variați. Oleaginoasele (migdale & co.) s-au dovedit soldați redutabili în lupta cu bolile cronice, mai multe studii evidențiind capacitatea acestora de a reduce inflamația cronică atunci când au înlocuit 2-3 mese de proteine animale pe săptămână.

Iaurtul este un aliment pe care oamenii îl consumă de mii de ani. Este foarte hrănitor, iar consumul regulat al acestuia (cel puțin o porție pe zi) poate îmbunătăți multe aspecte ale sănătății: scade riscul de boală cardiacă, osteoporoză, câștig ponderal. Este o foarte bună sursă de calciu (o porție de iaurt furnizează aproximativ jumătate din necesarul zilnic), dar și de vitamine din complexul B, îndeosebi B2 și B12. Datorită culturilor bacteriene dezvoltate în iaurt, acesta are un rol esențial în colonizarea tractului nostru digestiv cu bacterii bune, protectoare. Proteinele din iaurt, împreună cu calciul, declanșează producerea unor hormoni, ca peptidul YY, cu rol în scăderea poftei de mâncare.

Iar fructele – oh, fructele! Aceste daruri minunate ale lui Dumnezeu! Sunt dulci, acrișoare, zemoase, conțin apă pură, fibre, vitamine, minerale și o sumedenie de fitonutrienți care protejează corpul de stresul oxidativ și de inflamația cronică.

 

 

Un desert pe cinste!

   resurse:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top