Am iubit pasca din copilărie – provin dintr-o familie căreia ne plac lactatele cam sub toate formele: de la laptele proaspăt fiert cu mămăligă la ciulama (în trecut, de pui; acum, de ciuperci ) și sandvișurile cu cașcaval la sandwich maker. Când eram mică mama făcea cașcaval acasă. Acum face brânză proaspătă. La Paști, cozonacul era degustat la o ceașcă de lapte prins.
Nu toată lumea însă are fericirea de a putea gusta din aceste bunătăți fără a suferi de pe urma lor. Dacă te numeri printre cei cu intoleranță la lactoză, sensibilitate la grâu (sau chiar celiachie) sau alte cereale glutenoase, la histamină, sau pur și simplu vrei să încerci ceva nou, aceste rețete sigur nu te vor dezamăgi. (vezi și rețeta pentru cozonacul fără gluten)
Pentru bază
- 200 g făină de orez
- 40 g fulgi de cocos
- 30 g ulei de struguri/ rapiță
- 80 g amidon de porumb/ tapioca
- 50 g sucanat/ zahăr muscovado
- 150-200 mL apă
Pentru umplutură
- 850 g iaurt de cocos/ ovăz
- sucul de la o lămâie
- 2 lg sucanat/ zahăr muscovado/ sirop de arțar/ miere
- 30 g amidon de porumb/ tapioca
Pentru blat, se amestecă bine toate ingredientele – apa se adaugă treptat, pentru a putea controla textura.
Se întinde blatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Se preîncălzește cuptorul la 180 ֯C.
Ingredientele pentru umplutură se amestecă la blender sau cu mixerul.
Se toarnă umplutura peste bază și se întinde uniform.
Se coace la 180 ֯C, 40-50 de minute.
(Pe la jumătatea timpului de coacere, se acoperă cu hârtie de copt, pentru a preveni arderea.)
resurse:
- Photo by Zoe on Unsplash
- Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash