Masajul facial este un din elementele-cheie ale tratamentului de îngrijire a tenului. Realizat după curățarea, exfolierea și hrănirea corespunzătoare a tenului, este cea mai importantă etapă în ce privește recăpătarea prospețimii, a vitalității și a aspectului tânăr. Fermitatea și netezimea trăsăturilor feței depind major de tonicitatea mușchilor de sub piele.
Realizat după curățarea, exfolierea și hrănirea corespunzătoare a tenului, masajul sporește efectul de rejuvenare ale produselor antiaging. Efectul este mai vizibil și mai spectaculos când masajul este efectuat de 2-3 ori pe săptămână: pielea devine mai fermă, mai netedă și mai luminoasă. Câțiva cercetători (2 francezi și 3 americani) au vrut să verifice pe cale științifică eficiența acestuia. Studiul lor a arătat că efectul de rejuvenare al cremelor antiaging (antirid & co.) este potențat vizibil de masaj.
Domeniul acesta al științei se numește mecanobiologie și se ocupă de studierea mecanismelor prin care forțele fizice induc schimbări în celule și țesuturi.
Un alt studiu a arătat că moleculele din corpul și pielea noastră (actina și miosina din mușchi, keratina, colagenul și elastina din piele) sunt influențate de stimuli mecanici, ceea ce explică rezultatul unui alt studiu care a demonstrat că masajul (facial și corporal) are efecte antiinflamatoare și accelerează activitatea mitocondrială (mitocondriile fiind uzinele energetice ale celulelor) și a fibroblastelor (celulele din piele care produc colagenul și elastina, responsabile de aspectul neted și tânăr, dar și de rezistența pielii).
P.S.
- Photo by Icons8 Team on Unsplash
- Image by freepik
- Photo by Nick Fewings on Unsplash