Nici nu mi-a trecut mie prin minte că o să vină o zi în care ar trebui să instruiesc eu pe cineva în materie de făcut cozonaci.
De-a lungul copilăriei și adolescenței mi s-a impregnat puternic ideea că făcutul cozonacilor e o artă, că există niște secrete ale cozonacilor. Totul este foarte important la cozonaci, de la tipul de grăsime folosită la timpul de frământat și temperatura de dospit.
Și ce să vezi? Am ajuns adult în toată firea – sper eu! – ca să aflu că toate aceste idei nu erau altceva decât… purul adevăr.
Desigur, oricine poate face cozonac, dar nu oricine poate face acel cozonac. Pufos nu doar când îl scoți din cuptor, care te umple de savoare, cu umplutura de o textură aparte și, foarte important, multă! Nu, pe acela nu îl poate face oricine. Un astfel de cozonac eu am mâncat doar de la trei gospodine, cărora le voi purta o veșnică recunoștință.
Internetul este plin de rețete de cozonac (inclusiv în limba engleză – se pare că și străinii se dau în vânt după romanian feast sweet bread), dar voi nota și eu aici una care ține cont și de câteva aspecte nutriționale.
Din aceste ingrediente iese un cozonăcel din care se pot tăia cam 10 felii. Atenție însă, 1 felie are aproape 400 kcal – asta înseamnă cam tot necesarul energetic furnizat de o masă ușoară!
Ingrediente:
- 250 g făină integrală
- 250 g făină albă
- 125 g sucanat sau 70 g Green Sugar
- 250 mL lapte de nuci, călduț
- 75 g unt 65-82%
- 2 gălbenușuri
- 25 g drojdie proaspătă
- ½ plic maia activă
- semințele de la 1 păstaie de vanilie
- 10 g praf de copt
Pentru umplutură:
- 200 g nucă mărunțită
- 4 lg sucanat sau 2 lg Green Sugar
- 20 g cacao
- 3 lg lapte de nuci
Cum procedăm?
- Se amestecă laptele cu sucanatul și vanilia până se dizolvă sucanatul.
- Separat, se amestecă o mână de făină albă, drojdia și maiaua cu câteva linguri din laptele cu sucanat. Se pudrează cu făină și se lasă deoparte 15-20 de minute, într-un loc călduț.
- Gălbenușurile se amestecă cu un praf de sare. Restul de făină se cerne de două ori (cernutul e o etapă importantă, pentru că asigură afânarea – adică pufoșenia!), se adaugă amestecul de drojdie, gălbenușurile și laptele cu sucanat. Se poate pune coajă rasă de la ½ de lămâie sau portocală bio.
- După ce s-au amestecat bine, se adaugă puțin câte puțin untul topit pe bain-marie (serios! chiar puțin câte puțin – adică după primul strop, trebuie frământat până este încorporat; abia apoi punem următorul strop și tot așa!).
- Se frământă aluatul 25-30 de minute.
- Se presară puțină făină, se acoperă cu un prosop curat și se lasă la crescut 1 ½ h, într-un loc călduț (eu pun toate aluaturile la dospit pe pat!).
- Asamblarea cozonacului se poate face sub formă de rulou sau împletit. (Umplutura se prepară prin simpla amestecare a ingredientelor.)
- Se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt unsă cu ulei. Se mai lasă la crescut 40 de minute, apoi se unge cu un gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte și se coace în cuptorul preîncălzit aprox. 40-45 de minute.
- După ce se scoate din cuptor, se mai lasă 2-3 minute în tavă, apoi se răstoarnă pe un grilaj, care permite circularea aerului și evităm încruzirea aluatului.