… nu este suficientă doar purificarea trupurilor de carne, ci este necesară și cea a sufletelor, a gândurilor, a minților, a inimilor oamenilor. O curățire fără cealaltă nu este posibilă, iar făcute în parte n-au nicio valoare în fața lui Dumnezeu. Cine își curățește trupul, dar cugetul îi e spurcat, n-a făcut nimic. [Pe de altă parte] este un nonsens să te simți curat în gândurile tale și totuși să-ți lași trupul pradă poftelor stricate ale desfrânării, lăcomiei, curiozității, clevetirii, distracției lumești etc.
Sufletul cu adevărat curat își păzește simțurile trupului său. Cine se crede curat în suflet și în gânduri, dar își dă frâu liber simțurilor trupului, se înșeală amarnic. […]
Perfecțiunea este făcută întotdeauna din unirea a două elemente. Omul este perfect normal când are două mâini, două picioare, doi ochi, două urechi. Când unul din aceste membre îi lipsește, atunci este infirm. Tot astfel, când firea omenească a trupului nu este unită cu firea cerească a sufletului, omul nu este întreg, ci infirm. […]
[Când] omul începe să-L caute pe Dumnezeu, își schimbă concepțiile, vechile obiceiuri, instinctul de conservare trupească și, încetul cu încetul, își dă seama că nimic nu-i aparține, că tot ce are este al Domnului – și trupul, și sufletul.
Sf. Macarie Egipteanul
… postul pe care crezi că îl păzești nu este post. Dar îți voi spune ce este un post întreg și primit de Domnul. […] Dă-i lui Dumnezeu un post de felul acesta: nu face rău în viața ta și slujește-L pe Domnul cu inima curată; păzește poruncile Lui, umblă în îndrumările Lui și nu lăsa să se ivească nicio dorință rea în inima ta; și crede în Dumnezeu.
Dacă faci aceste lucruri și ai frică de El și te înfrânezi de la orice lucru rău, vei trăi în Dumnezeu; și dacă faci aceste lucruri, vei ține un post primit înaintea lui Dumnezeu.
Păstorul lui Herma