O poveste despre cireșe și… albine

Prima frază dintr-un articol științifiic publicat în 2018 sună așa:

Studiile epidemiologice indică o asociere inversă între consumul de fructe și legume și riscul pentru mai multe boli cronice inflamatoare [1].

Cu alte cuvinte, mai puțin pompoase, cu cât mănânci mai multe fructe și legume proaspete, cu atât ai șanse mai mari să te menții sănătos și riscuri mai mici de a face boli de inimă, diabet, cancer.

Cum articolul nostru este despre cireșe, ne vom opri la ele. Fructele – toate – conțin nu doar vitamine, carotenoide și fibre, ci și o categorie impresionantă de fitonutrienți, numiți polifenoli, pe care tot mai multe cercetări îi scot în față pentru proprietățile lor de a reduce riscul de sindrom metabolic, diabet, steatoză hepatică non-alcoolică (ficat gras) și boli cardiovasculare.

Este la modă – și, din fericire, e un trend bun – să mâncăm afine, zmeură, căpșune. Când spunem antioxidanți, mai toată lumea se gândește la aceste fructe, inclusiv specialiștii din domeniul nutriției. Însă nici fructele cu sâmburi nu sunt mai prejos: cireșele, vișinele, prunele, piersicile, caisele [2]. Sunt roșii și acrișoare datorită conținutului crescut de antociani, substanțe cu puternic efect antioxidant. Mai mult, cireșele și vișinele sunt și surse bune de triptofan, serotonină și melatonină; asta înseamnă că atunci când le mâncăm ne induc o stare psihică bună și ne relaxează, iar melatonina – cel puțin în studiile de laborator – are efecte de prevenire a dezvoltării canceroase [3].

Cel puțin 8 echipe de cercetare au evidențiat, pe parcursul anilor 2003-2016, efectul de reducere a stresului oxidativ – stresul oxidativ este produs de formarea radicalilor liberi în celulele și țesuturile noastre în urma metabolizării hranei, prin expunerea la soare, în urma inhalării poluanților din aer etc. Cam tot atâtea au arătat că durerile și leziunile musculare produse în timpul exercițiilor fizice sunt diminuate de compușii bioactivi din cireșe și vișine.

Vreo 11 studii arată că cireșele și vișinele scad nivelul de inflamație din corp – inflamația cronică fiind un factor major al bolilor precum ateroscleroza, diabetul, artrita, tiroidita, Alzheimerul, cancerul. La persoanele cu diabet, scad hemoglobina glicată, la persoanele obeze scad VLDL-colesterolul, la persoanele suferinde de gută reduc numărul crizelor, ameliorează osteoartrita, scad nivelul de acid uric din plasmă. Cine mănâncă cireșe și vișine doarme mai bine, gândește mai bine, se simte mai bine.

Contează dacă sunt proaspete, congelate sau sub formă de compot? Da, contează. Evident că cele proaspete au un conținut mai mare de antioxidanți decât cele din compot, dar oricum ar fi, conținutul tot e unul semnificativ.

Personal, le prefer vara proaspete și iarna congelate; după compot nu mă dau în vânt. 😉

Azi am cumpărat primele cireșe pe anul acesta. Arătau îmbietor, n-am rezistat. Delicioase! Mi-au plăcut cireșele dintotdeauna. Când eram mică, aveam un cireș în curte, chiar lângă poartă. Mai târziu a fost tăiat – nu știu sigur de ce. Toți cireșii erau irezistibili pentru mine – cum îi prindeam, cum îi escaladam. Nu îmi amintesc să fi avut vreodată răbdare să culeg cireșele și să le mănânc jos. Nu, acolo, sus, erau cele mai bune!

Iubesc florile de cireș: îmi inspiră atâta delicatețe! Mici, albe-roz, parfumate delicat. Aș suferi enorm dacă într-o zi ar dispărea cireșii de pe planetă. Ei, cum să dispară, ar putea spune cineva. Uite-așa: să te trezești că vine primăvara, ies florile din mugurii mititei, cad și gata. Nicio cireașă în pom. Iar în anul următor la fel. Și după doi ani. Copacii îmbătrânesc și se usucă, iar alții nu mai au de unde să crească, nemaifiind sâmburi de cireșe.

Nu e scenariu de film. Când nu vor mai fi albine să transporte polenul de la o floare de cireș la alta, exact asta se va întâmpla. O floare nepolenizată nu face fruct. Se ofilește, cade și nu rămâne nimic din urma ei.

De regulă, albinele vizitează florile dimineața. Practicile moderne de agricultură și pomicultură – cum sunt stropirile cu pesticide sau cositul – perturbă activitatea matinală a albinelor, cu consecințe serioase asupra polenizării. Cireșele și vișinele care nu primesc o cantitate potrivită de polen nu se dezvoltă corespunzător. Multe pesticide, mai ales insecticidele, sunt dăunătoare albinelor și altor polenizatori, cum sunt bondarii. Majoritatea menționează pe etichete să nu fie folosite în timpul înfloririi tocmai din acest motiv. [4]

Bine, ar putea spune cineva, dar albinele nu sunt singurele care asigură polenizarea; mai sunt, iată, și alte insecte, ca bondarii; și apoi, mai bate și vântul. E-adevărat, dar vântul risipește mult polen, mare parte din el nu ajunge tot pe flori de cireș. La fel și alți polenizatori.
Pe când albinele sunt fidele: ele tind să viziteze același tip de floare de-a lungul unei călătorii sau pe parcursul unei zile. Întoarse la stup, ele comunică suratelor lor locația florilor vizitate.[5]

Iată de ce este esențial să protejăm albinele!  Dacă vrem să mai avem cireșe…

  • 2 căni de cireșe fără sâmburi
  • 2 lg miere
  • 2 lg semințe de chia

Se amestecă cireșele și mierea într-o cratiță pe foc mediu și se fierb, amestecând frecvent și zdrobind cu lingura de lemn cireșele. Când dă în clocot, se acoperă și se micșorează focul. După 10 minute se dă deoparte și se adaugă chia. Se transferă într-un recipient de sticlă care poate fi păstrat la frigider 2 săptămâni.

Rețeta poate fi preparată și din vișine. Iarna pot fi folosite fructe congelate.

Preluat de pe: https://myheartbeets.com/cherry-chia-jam/

  • 1 cană cireșe fără sâmburi
  • 1-2 curmale
  • ¼ cană fulgi de ovăz
  • 1 lg semințe de chia
  • 2 lg cacao
  • 1 cană lapte de migdale
  • 1 lg pudră proteică sau făină de migdale

La blender.

[1] Kelley D.S., Adkins Y., Laugero K.D., 2018. A Review of the Health Benefits of Cherries, publicat în “Nutrients”

[2] 2021. Eat These Fruits for Their Antiinflamatory Benefits, publicat online pe https://www.health.harvard.edu

[3] 2017. Cherries: Reduce Oxidative Stress and Inflammation, publicat online pe https://www.aicr.org

[4] Pollination, publicat online pe https://www.canr.msu.edu

[5] Pollinators, foaie publicată online de Michigan State University pe https://www.canr.msu.edu

   resurse:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top